Partners

Station Noord wordt ondersteund door We The North en Fonds Podiumkunsten

Kernpartner

Grand Theatre

Grand Theatre staat niet voor niets in het hart van Groningen, een middelgrote stad waarin groot wordt gedacht. In een dynamische combinatie van presenteren en produceren wordt samen met kunstenaars, partners en publiek gezocht naar nieuwe gedachten, verbanden en werkwijzen. Vanuit een blijvende passie voor theater, dans, muziek en muziektheater stelt het podium zich open voor de stad als plek voor artistieke en maatschappelijke betekenisgeving in een voortdurend veranderende wereld.

Bezoek de website
Kernpartner

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel (NNT), gevestigd in Groningen, is een van de vier grote Rijksgesubsidieerde toneelgezelschappen. Het gezelschap brengt voorstellingen in schouwburgen, op locatie, in vlakkevloertheaters en in het eigen Theater de Machinefabriek in Groningen. Naast een landelijke functie heeft het NNT ook de functie van stadsgezelschap in Groningen en is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Groningen. Per seizoen worden gemiddeld acht producties gerealiseerd, waarvan drie grote zaalproducties, verdeeld over circa 300 speelbeurten. Het NNT wordt geleidt door Guy Weizman.

Bezoek de website
Kernpartner

Club Guy & Roni

Dynamisch, eigenwijs en rauw, maar tegelijkertijd ook aangrijpend en humoristisch. Club Guy & Roni is een internationaal dansgezelschap dat garant staat voor mysterieuze, muzikale en verleidelijke danstheatervoorstellingen die inhaken op hedendaagse onderwerpen en veel verder reiken dan dans alleen. De Club werd opgericht in Groningen in 2002 door choreografen Guy Weizman en Roni Haver. In een zoektocht naar vernieuwing, werkt Club Guy & Roni regelmatig samen met dansers en kunstenaars uit de wereld van muziek, film, theater, beeldende kunst en wetenschap.

Bezoek de website
Kernpartner

Het Houten Huis

Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden.
Met humor en poëzie tonen we de imperfectie van het leven, dat wat van binnen wringt. Op het toneel staan helden uit het dagelijks bestaan, worstelend met hun angsten en verlangens. Hun innerlijke strijd geven we vorm met livemuziek, fysiek spel en indringende beelden. We nemen je mee naar een wereld waar pijn, humor en schoonheid naast elkaar kunnen bestaan. Een hoopvolle wereld waar het de onvolmaakte held uiteindelijk lukt om boven zichzelf uit te stijgen.

Bezoek de website
Kernpartner

Jonge Harten

Bij Jonge Harten zie je jonge theatermakers in zo’n beetje alle theaters (en andere toffe locaties) in Groningen. Kom kijken naar performance, dans, muziek, beeldend en fysiek theater dat je laat lachen, bij de strot weet te grijpen of je doet verwonderen.

Het festival bereikt inmiddels met haar voorstellingen, workshops en andere activiteiten ruim 10.000 bezoekers per jaar. Jonge Harten vindt plaats in onder andere de Stadsschouwburg en het Grand Theatre, maar ook op bijzondere pop-up locaties. Ook heeft Jonge Harten weer een eigen sfeervol festivalhart waar je verrast kunt worden door kleine concerten en performances. Aan het eind van elke avond zul je er makers tegenkomen die die dag hebben gespeeld.

Bezoek de website
Kernpartner

Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) is het meest veelzijdige symfonie orkest van Nederland. Het NNO bestaat uit zo’n 75 vaste orkestleden van verschillende nationaliteiten.

Onze programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het muzikale vakmanschap en de vaak eigenzinnige programma’s komen tot uiting in het contact tussen musici en publiek. Het orkest laat graag ‘nieuwe oren’ kennismaken met symfonische muziek. We zijn dan ook bijzonder trots op ons publieksbereik. In 2017 wisten we maar liefst 100.000 bezoekers te bereiken met onze muziek.

Bezoek de website
Kernpartner

Noorderzon Performing Arts Festival

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld... én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Een jaarlijks elfdaags festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld.

Bezoek de website
Kernpartner

Oerol

Elk jaar in juni verandert het eiland Terschelling tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Opgericht door Joop Mulder, heeft Oerol festival al sinds 1982 alles om jouw festivalzomer af te trappen. De eerste zomerzon, een prachtig eiland, een vernieuwend theaterprogramma vol nationale en internationale theatergroepen en lekkere muziek om tussendoor even bij uit te rusten of juist op los te gaan op onze festivalterreinen op West-Terschelling en in Midsland.

De theatervoorstellingen worden speciaal, vaak ter plekke, voor de locaties gemaakt, of daarop aangepast. Eventjes weg uit de schouwburg en op naar het strand, de duinen, het bos, de schuur, de dijk of gewoon lekker de straat op. Waar je ook om je heen kijkt, er gebeuren altijd mooie, rare of verbazingwekkende dingen.

Bezoek de website
Kernpartner

PeerGrouP

PeerGrouP is het locatietheatergezelschap van Noord-Nederland. Thema’s van het platteland en samenwerking met bewoners vormen een rode draad in de projecten van de PeerGrouP. Vaak stapt het gezelschap over de grenzen van het theater. PeerGrouP is een stichting en werkt vanuit Donderen, Drenthe.

Bezoek de website
Kernpartner

Tryater

Tryater maakt al meer dan 50 jaar theater voor volwassenen, jongeren en jeugd in Leeuwarden, Friesland en daarbuiten. Het theatergezelschap, gevestigd in een karakteristiek pand aan de Oostersingel, speelt in schouwburgen, dorpshuizen, op scholen en locaties. Het spelen in de Friese taal en het spelen met taal is voor Tryater van wezenlijk belang. Zowel tijdens de voorbereidingen, als na afloop van voorstellingen gaan we gesprekken aan. Door dat contact en via de educatie- en participatieprogramma’s zorgen we voor betrokkenheid en verdieping.

Bezoek de website
Gelieerde partner

Meeuw jonge theatermakers

Meeuw jonge theatermakers is het Jong Oranje op theatergebied in Fryslân: de belangrijkste leverancier van jonge podiumkunstenaars in Fryslân. Een broedplaats voor jong talent die jongeren uit heel Fryslân inspireert om het beste uit zichzelf te halen op theatergebied. Wij zijn een theaterschool en we maken theaterproducties die zowel in – als buiten Fryslân te zien zijn. Sinds kort hebben we Meeuw Jonge schrijvers in huis, waar jongeren tussen de 14 en 18 jaar les krijgen in het schrijven van theaterteksten, proza en poëzie.

Bezoek de website
Gelieerde partner

Loods13

Loods13 is een ontwikkelplek voor theater in Noord-Nederland. Emmen is onze thuisbasis. Van hieruit brengen we spelers en publiek in Drenthe en Groningen in aanraking met theater. Daarnaast volgen mensen theaterlessen bij ons in Emmen en Winschoten en staan ze met voorstellingen in ons eigen theater. Door de inzet van theater verkleinen wij het gat tussen de samenleving en mensen die daar om verschillende redenen buiten vallen. We bieden talentontwikkeling op maat, van beginner tot toptalent. Iedereen kan bij ons theater maken.

Bezoek de website
Gelieerde partner

Garage TDI

Garage TDI is een huis voor het jeugd- en jongerentheater, waar alle expertise op het gebied van theater voor deze doelgroep aanwezig is. Een garage is een werkplek. TDI staat voor Theater- & DansIndustrie. Het is een plek waar geëxperimenteerd, gecreëerd, ontwikkeld en getoond wordt. Er worden professionele voorstellingen gemaakt voor jeugd tussen 2 en 18 jaar. Er is een vooropleiding voor getalenteerde jongeren uit Noordoost-Nederland die verder willen met theater: ‘Brandstof’, Vooropleiding Theater & Productiehuis. Er is een eigen jeugdtheaterschool waar kinderen tussen 6 en 18 jaar leren toneelspelen: ‘Dynamo’, JeugdTheaterSchool Drenthe. Er zijn vestigingen in Assen, Beilen, Coevorden, Hoogeveen en Meppel. We organiseren dans- en theateractiviteiten op basis- en middelbare scholen. En ieder eerste weekend van juni vieren we de kracht van de verbeelding met Art of Wonder, het jeugdtheaterfestival voor alle leeftijden.

Bezoek de website
Gelieerde partner

De Noorderlingen

De Noorderlingen - Vooropleiding Theater is twee in één: opleiding én theaterhuis voor talentvolle jongeren tussen 12 en 21 jaar. We bieden talenten een meerjarig les- en trainingsprogramma, gegeven door een team van makers; van acteurs en regisseurs tot componisten en choreografen. Uit de meest getalenteerde jongeren, die van theater hun beroep willen maken stellen we jaarlijks de Productiegroep samen. De Noorderlingen staat al bijna 35 jaar garant voor spelers en makers die een aanwinst zijn voor het landelijke theater- en filmcircuit.

Bezoek de website