Partners

Station Noord wordt ondersteund door We The North en Fonds Podiumkunsten

Grand Theatre

Grand Theatre staat niet voor niets in het hart van Groningen, een middelgrote stad waarin groot wordt gedacht. In een dynamische combinatie van presenteren en produceren wordt samen met kunstenaars, partners en publiek gezocht naar nieuwe gedachten, verbanden en werkwijzen. Vanuit een blijvende passie voor theater, dans, muziek en muziektheater stelt het podium zich open voor de stad als plek voor artistieke en maatschappelijke betekenisgeving in een voortdurend veranderende wereld.

Bezoek de website

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel (NNT), gevestigd in Groningen, is een van de vier grote Rijksgesubsidieerde toneelgezelschappen. Het gezelschap brengt voorstellingen in schouwburgen, op locatie, in vlakkevloertheaters en in het eigen Theater de Machinefabriek in Groningen. Naast een landelijke functie heeft het NNT ook de functie van stadsgezelschap in Groningen en is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Groningen. Per seizoen worden gemiddeld acht producties gerealiseerd, waarvan drie grote zaalproducties, verdeeld over circa 300 speelbeurten. Het NNT wordt geleidt door Guy Weizman.

Bezoek de website

Club Guy & Roni

Dynamisch, eigenwijs en rauw, maar tegelijkertijd ook aangrijpend en humoristisch. Club Guy & Roni is een internationaal dansgezelschap dat garant staat voor mysterieuze, muzikale en verleidelijke danstheatervoorstellingen die inhaken op hedendaagse onderwerpen en veel verder reiken dan dans alleen. De Club werd opgericht in Groningen in 2002 door choreografen Guy Weizman en Roni Haver. In een zoektocht naar vernieuwing, werkt Club Guy & Roni regelmatig samen met dansers en kunstenaars uit de wereld van muziek, film, theater, beeldende kunst en wetenschap.

Bezoek de website

Het Houten Huis

Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden.
Met humor en poëzie tonen we de imperfectie van het leven, dat wat van binnen wringt. Op het toneel staan helden uit het dagelijks bestaan, worstelend met hun angsten en verlangens. Hun innerlijke strijd geven we vorm met livemuziek, fysiek spel en indringende beelden. We nemen je mee naar een wereld waar pijn, humor en schoonheid naast elkaar kunnen bestaan. Een hoopvolle wereld waar het de onvolmaakte held uiteindelijk lukt om boven zichzelf uit te stijgen.

Bezoek de website

Jonge Harten

Bij Jonge Harten zie je jonge theatermakers in zo’n beetje alle theaters (en andere toffe locaties) in Groningen. Kom kijken naar performance, dans, muziek, beeldend en fysiek theater dat je laat lachen, bij de strot weet te grijpen of je doet verwonderen.

Het festival bereikt inmiddels met haar voorstellingen, workshops en andere activiteiten ruim 10.000 bezoekers per jaar. Jonge Harten vindt plaats in onder andere de Stadsschouwburg en het Grand Theatre, maar ook op bijzondere pop-up locaties. Ook heeft Jonge Harten weer een eigen sfeervol festivalhart waar je verrast kunt worden door kleine concerten en performances. Aan het eind van elke avond zul je er makers tegenkomen die die dag hebben gespeeld.

Bezoek de website

Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) is het meest veelzijdige symfonie orkest van Nederland. Het NNO bestaat uit zo’n 75 vaste orkestleden van verschillende nationaliteiten.

Onze programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het muzikale vakmanschap en de vaak eigenzinnige programma’s komen tot uiting in het contact tussen musici en publiek. Het orkest laat graag ‘nieuwe oren’ kennismaken met symfonische muziek. We zijn dan ook bijzonder trots op ons publieksbereik. In 2017 wisten we maar liefst 100.000 bezoekers te bereiken met onze muziek.

Bezoek de website

Noorderzon Performing Arts Festival

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld... én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Een jaarlijks elfdaags festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld.

Bezoek de website

Oerol

Elk jaar in juni verandert het eiland Terschelling tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Opgericht door Joop Mulder, heeft Oerol festival al sinds 1982 alles om jouw festivalzomer af te trappen. De eerste zomerzon, een prachtig eiland, een vernieuwend theaterprogramma vol nationale en internationale theatergroepen en lekkere muziek om tussendoor even bij uit te rusten of juist op los te gaan op onze festivalterreinen op West-Terschelling en in Midsland.

De theatervoorstellingen worden speciaal, vaak ter plekke, voor de locaties gemaakt, of daarop aangepast. Eventjes weg uit de schouwburg en op naar het strand, de duinen, het bos, de schuur, de dijk of gewoon lekker de straat op. Waar je ook om je heen kijkt, er gebeuren altijd mooie, rare of verbazingwekkende dingen.

Bezoek de website

PeerGrouP

PeerGrouP is het locatietheatergezelschap van Noord-Nederland. Thema’s van het platteland en samenwerking met bewoners vormen een rode draad in de projecten van de PeerGrouP. Vaak stapt het gezelschap over de grenzen van het theater. PeerGrouP is een stichting en werkt vanuit Donderen, Drenthe.

Bezoek de website

Tryater

Tryater maakt al meer dan 50 jaar theater voor volwassenen, jongeren en jeugd in Leeuwarden, Friesland en daarbuiten. Het theatergezelschap, gevestigd in een karakteristiek pand aan de Oostersingel, speelt in schouwburgen, dorpshuizen, op scholen en locaties. Het spelen in de Friese taal en het spelen met taal is voor Tryater van wezenlijk belang. Zowel tijdens de voorbereidingen, als na afloop van voorstellingen gaan we gesprekken aan. Door dat contact en via de educatie- en participatieprogramma’s zorgen we voor betrokkenheid en verdieping.

Bezoek de website

Welcome to the Village

Welcome to The Village is een popcultuur- en kunstenfestival gerund door vrolijke activisten die geloven dat festivals meer zijn dan plekken voor hedonisme. We zien het festival als tijdelijke samenleving, een klein dorp. In een tijd waarin de samenleving verdeeld is, gevangen zit in een neoliberale economie en waar de klok dicteert zoeken wij met het festival naar nieuwe samenlevingsvormen en ideeën over hoe een werkende wereld er uit zou moeten zien. We verleiden het publiek door middel van kunst om die dicterende klok even stil te zetten en nieuwe inzichten te vergaren. We richten ons op collectieve ervaringen, rituelen en het verliezen van de tijd in het spelen. Want als het werkt op een festival, waarom dan ook niet in de ‘echte’ wereld?

Enerzijds programmeert Welcome to The Village een sterk muziek- en kunstprogramma om publiek te laten struikelen over de thema’s van deze tijd, anderzijds werken op het festival kunstenaars, koks, techneuten, studenten, nieuwkomers, ouderen en startups aan nieuwe, duurzame modellen voor een inclusieve en technologisch duurzame samenleving.

Welcome to The Village wordt structureel gesubsidieerd door het Fonds voor Podiumkunsten, Gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân en trekt jaarlijks 7500 bezoekers

Bezoek de website

Explore the North

Explore the North is een winters stadsfestival en productiehuis uit Leeuwarden voor verhalen & muziek.

Als productiehuis slaan we de handen ineen met partners uit binnen- en buitenland voor verschillende lokale en (inter)nationale projecten, met als rode draad literatuur, taal en meertaligheid. Het hele jaar door zijn onze producties te zien in zowel binnen- als buitenland.

Bezoek de website

Oranjewoud Festival

Oranjewoud Festival is een veelzijdig, prikkelend en laagdrempelig internationaal klassieke-muziekfestival. Als organisatie bruisen wij van nieuwe ideeën en rusten niet voordat wij ze hebben gerealiseerd. Onze missie is het levend, inspirerend en bewegend houden van klassieke muziek om daarmee het huidige en toekomstige publiek in het hoofd en het hart te raken. Simpeler gezegd: Klassiek lééft en dat laten wij zien, horen en voelen.

Achter de klassieke traditie schuilt een enorme rijkdom die wij hartstochtelijk koesteren. Juist daarom staat vernieuwing bij ons centraal. Die manifesteert zich van locatiespecifieke concerten tot panculturele verbindingen. Wij versterken de band tussen onze bezoekers en de muziek door deze blijvend te vernieuwen en aan te sluiten bij de belevingswerelden van het publiek. Daarnaast fungeren wij als katalysator, ontwikkelaar en ondersteuner van makers en musici.

Het festival duurt vier of vijf dagen en vindt elk voorjaar plaats op binnen- en buitenlocaties in het historische Parklandschap Oranjewoud. Iedereen die het festival voor het eerst bezoekt, wordt verrast door de paradijselijke sfeer van de omgeving. Wat óns pas echt inspireert, zijn de vele verborgen elementen en verhalen, zoals een ondergrondse koude-oorlogsbunker, de Ecokathedraal van kunstenaar Louis le Roy of het kleine hotelzwembad.

Met onze centraal in het parklandschap gelegen Proeftuinen en het omliggende hoofdprogramma weten wij een breed publiek aan ons te binden. Wij laten ze kennismaken met klassieke muziek in al haar veelkleurigheid en verschijningsvormen.

Bezoek de website

Meeuw jonge theatermakers

Meeuw jonge theatermakers is het Jong Oranje op theatergebied in Fryslân: de belangrijkste leverancier van jonge podiumkunstenaars in Fryslân. Een broedplaats voor jong talent die jongeren uit heel Fryslân inspireert om het beste uit zichzelf te halen op theatergebied. Wij zijn een theaterschool en we maken theaterproducties die zowel in – als buiten Fryslân te zien zijn. Sinds kort hebben we Meeuw Jonge schrijvers in huis, waar jongeren tussen de 14 en 18 jaar les krijgen in het schrijven van theaterteksten, proza en poëzie.

Bezoek de website

Loods13

Loods13 is een ontwikkelplek voor theater in Noord-Nederland. Emmen is onze thuisbasis. Van hieruit brengen we spelers en publiek in Drenthe en Groningen in aanraking met theater. Daarnaast volgen mensen theaterlessen bij ons in Emmen en Winschoten en staan ze met voorstellingen in ons eigen theater. Door de inzet van theater verkleinen wij het gat tussen de samenleving en mensen die daar om verschillende redenen buiten vallen. We bieden talentontwikkeling op maat, van beginner tot toptalent. Iedereen kan bij ons theater maken.

Bezoek de website

Garage TDI

Garage TDI is een huis voor het jeugd- en jongerentheater, waar alle expertise op het gebied van theater voor deze doelgroep aanwezig is. Een garage is een werkplek. TDI staat voor Theater- & DansIndustrie. Het is een plek waar geëxperimenteerd, gecreëerd, ontwikkeld en getoond wordt. Er worden professionele voorstellingen gemaakt voor jeugd tussen 2 en 18 jaar. Er is een vooropleiding voor getalenteerde jongeren uit Noordoost-Nederland die verder willen met theater: ‘Brandstof’, Vooropleiding Theater & Productiehuis. Er is een eigen jeugdtheaterschool waar kinderen tussen 6 en 18 jaar leren toneelspelen: ‘Dynamo’, JeugdTheaterSchool Drenthe. Er zijn vestigingen in Assen, Beilen, Coevorden, Hoogeveen en Meppel. We organiseren dans- en theateractiviteiten op basis- en middelbare scholen. En ieder eerste weekend van juni vieren we de kracht van de verbeelding met Art of Wonder, het jeugdtheaterfestival voor alle leeftijden.

Bezoek de website

De Noorderlingen

De Noorderlingen - Vooropleiding Theater is twee in één: opleiding én theaterhuis voor talentvolle jongeren tussen 12 en 21 jaar. We bieden talenten een meerjarig les- en trainingsprogramma, gegeven door een team van makers; van acteurs en regisseurs tot componisten en choreografen. Uit de meest getalenteerde jongeren, die van theater hun beroep willen maken stellen we jaarlijks de Productiegroep samen. De Noorderlingen staat al bijna 35 jaar garant voor spelers en makers die een aanwinst zijn voor het landelijke theater- en filmcircuit.

Bezoek de website
Nieuws

Station Noord en Grand Theatre in basisinfrastructuur

 

De Raad van Cultuur heeft donderdagmiddag een positief advies uitgebracht over de aanvraag van Grand Theatre en Station Noord om voor de beleidsperiode 2021- 2024 opgenomen te worden in de culturele basisinfrastructuur. De raad adviseert minister Van Engelshoven om Grand Theatre de komende vier jaar subsidie toe te kennen op het gebied van talentontwikkeling. “De raad is positief over deze gecombineerde aanvraag van het netwerk Station Noord en Grand Theatre. Station Noord heeft de laatste jaren haar waarde als talentontwikkelaar in de podiumkunsten in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bewezen. De partners zijn goed ingebed in de cultuurregio en de toegevoegde waarde van de gezamenlijke selectie en begeleiding van makers is groot.”

De Raad voor Cultuur adviseert de staatssecretaris om Grand Theatre een subsidiebedrag toe te kennen van €599.587,-. In dit advies zijn wel voorwaardes gesteld op punten waarover Grand Theatre en Station Noord nog duidelijkheid moeten verschaffen.

Ontwikkelinstelling
Het plan van Grand Theatre om de subsidie te gebruiken om talenten uit het traject van Station Noord verder te begeleiden valt bij de Raad van Cultuur in goede smaak: “Nu uit evaluatie blijkt dat makers na een ontwikkeltraject bij Station Noord vaak nog niet klaar zijn voor een zelfstandige werkpraktijk, wordt een tweede fase ingericht waarin Grand Theatre getalenteerde makers verder begeleidt en coproduceert. De kans op landelijke zichtbaarheid en doorstroom van makers wordt daarmee vergroot.”

 

Gepost op 05/06/2020